Column: Geen tijd....jaja Datum October 27, 2016

Statistisch gezien sport nog niet de helft van alle Nederlanders. Wanneer je een niet sporter vraagt waarom ze niet sporten is het meest gegeven antwoordt: ‘ik heb geen tijd’. En dat begrijp ik dus niet. Hoe kun je nu geen tijd hebben om te sporten? Vaak denken mensen dat ze minstens één uur moeten sporten om resultaat te krijgen, maar een aantal keer in de week 30 minuten bewegen geeft al resultaat. Dat het belangrijk is om te bewegen weet het overgrote deel van de Nederlanders, maar om het nu zelf te gaan doen is een hele stap. En als ze dan al gaan bewegen, dan is het volhouden nog veel moeilijker, zelfs problematisch. Van iedereen die vandaag start met sporten, is over 6 maanden alweer de helft gestopt. 3 maanden later is van de overgebleven deelnemers nog eens de helft gestopt. Na een jaar sport er dus nog maar 25%!

Het blijkt dus zeer moeilijk te zijn om sporten een vast onderdeel van iemands dagelijks patroon te maken, van sporten een gewoonte te maken. Onderzoek geeft zelfs aan dat het volhouden van een beweeg programma maar liefst 6x moeilijker is dan het stoppen met roken, kun je nagaan.
Hoe zou het jou dan toch lukken om de kans te vergroten het sporten vol te houden. Een aantal tips:
  • Kies een sport of beweegprogramma die je leuk vind.
  • Zorg dat jij je ‘thuis’ voelt als jij je bij een centrum, club of vereniging afsluit. Volg een rondleiding en doe een kennismakingstraining.
  • Sport op je eigen niveau, laat je niet opjutten.
  • Sport samen met iemand, zoek een sportmaatje.
  • Zorg dat je begeleid wordt. Zo verlaag je de kans op blessures en start je op jouw niveau.
  • Stel een doel. Wat wil je bereiken en is dat reëel?
  • Zie en geniet van de ‘kleine’’ resultaten die je boekt. Je kunt het makkelijker volhouden, hartslag wordt lager, verliest gewicht etc.
  • Probeer ook eens wat anders. Zo voorkom je verveling en train je niet eenzijdig.
  • Start rustig. Besef dat je misschien jaren niets gedaan hebt en dat jouw lichaam tijd nodig heeft te wennen aan het bewegen. Het kan zijn dat een kwartiertje bewegen genoeg is voor je. Bouw de intensiteit en duur langzaam uit.
Ik hoop oprecht dat je iets hebt aan deze tips en dat je start met bewegen, of dat je jouw beweegprogramma volhoud. Het doel is uiteindelijk een vitaler leven, waarmee jij de vrijheid creëert om fysiek te kunnen doen wat je graag wilt en je niet beperkt te voelen door lichamelijke gebreken. Want ‘als je nu geen tijd maakt om te bewegen, kun je in de toekomst tijd maken om ziek te zijn’ is een mooie wijsheid


Arthur Rijker
Eigenaar Studio Perfect
http://www.studioperfect.nl
Email: info@studioperfect.nl