Column: Luxeproblemen Datum October 23, 2016

Onlangs raakte ik in gesprek met iemand over de eindeloze stroom aan kansen & mogelijkheden die ons tegenwoordig in sneltreinvaart om de oren vliegen. Kansen die we natuurlijk met beide handen aan willen grijpen. En in die mogelijkheden zien wij natuurlijk… tja mogelijkheden dus. Hoe integreer je die luxeproblemen nou in je leven zónder er stress van te krijgen. Want hé, het moet natuurlijk wel leuk blijven, anders slaat het om in echte problemen. Toch?!
 
Altijd & o-ve-ral bereikbaar
Die telefoon. Wat moesten we anno 2016 toch zonder dat ding? Mailen, appen, onze social accounts bijwerken, zo nu en dan een spelletje ‘ter ontspanning’ en vooruit: af en toe bellen we er ook nog mee. SMSen? Dat doe je alleen als je nog een nokia 3310 hebt. Dûh. We kunnen dus wel stellen dat Het Ding vrij belangrijk is in ons leven. Dat het meerendeel van de mensen er inmiddels bijna mee vergroeid lijkt te zijn is een ander verhaal. Zit je net in een leuk gesprek, pakt de ander ineens zijn telefoon “ik zoek het wel even op.” Irritant? Vind ik soms wel, maar toch betrap ik mezelf er ook regelmatig op dat ik er teveel mee bezig ben. Heb ik me volledig geïnstalleerd om een film te kijken besef ik halverwege dat ik de rode draad volledig kwijt ben. Hoe dat komt? Omdat ik constant aan het mailen en appen ben of voor de zoveelste keer facebook of instagram doorloop. Irritant? Zeker! Binnenkort ga ik het anders doen. Denk ik.
 
Druk, druk, druk
Dat het vele telefoongebruik je bereikbaar maakt is natuurlijk heel fijn. Tegelijkertijd is het stoorzender nummer 1. Ben je lekker aan het werk, blijft Het Ding piepen, oplichten of andere tekenen van leven geven. Dat leidt mij enorm af. En ik blijk niet de enige te zijn. Dagelijks checken mensen zo’n 253 keer hun telefoon. Veelal om te zien hoe laat het is, maar toch. 253 keer afgeleid worden van waar je mee bezig bent. Logisch dat iedereen tegenwoordig maar druk, druk, druk is. Aangezien ik van mijn luxe (want dat is een telefoon toch ook) geen probleem wil maken zet ik het geluid regelmatig uit. Daarnaast scheelt het enorm in concentratie wanneer ik hem uit het zicht of op de kop leg. Voor ik het weet ben ik twee uur verder en kan ik een aantal zaken van mijn To do lijstje schrappen. Een aanrader dus!
 
Ken ik jou niet ergens van?
Zoveel vrienden op je social accounts en toch amper tijd om ze in het echt te zien of te spreken. Herkenbaar? Voor mij is het wel een omslagpunt geweest. Natuurlijk kan ik door mijn werk niet stoppen met Facebook, maar anders had ik het wellicht gedaan. Hoe leuk zou het zijn als we weer met oprechte belangstelling open staan voor elkaar. Afspreken in het echt. Elkaar een kaartje sturen voor belangrijke gebeurtenissen. Laatst zag ik iemand die geëmigreerd is naar het buitenland en het ouderwetse briefpapier weer helemaal heeft hervonden. Dat is toch superleuk? Noem mij maar ouderwets, maar ik ga het anders doen. Nu ben ik nog even altijd & overal bereikbaar en vooral heel druk, druk, druk. Vanaf half december gaat de stekker eruit. Offline wordt de nieuwe standaard. En luxeproblemen? Die beperken zich waarschijnlijk tot de keuze koffie/thee, boek/tv/tijdschrift en een hartige of zoete snack. Mij hoor je niet klagen hoor. Was het maar alvast zover…





Jet van der Weijden is eigenaar van Met Jet Online. Een bureau voor contentstrategie, webredactie, social media beheer, tekstschrijven en online marketing. Zij heeft haar bedrijf opgericht met de gedachte dat het voor veel MKB online niet alleen actueler, maar ook mooier kan.