De andere kant van Viking Film & Theater Datum January 10, 2018

Een open brief  van Filmhuis de Keizer, Theater Bouwkunde en Stichting de Viking aan de stadsredactie van de Stentor en de gemeenteraad van Deventer over de beeldvorming rondom de bouw van de Viking.

Wekelijks lezen we wat er niet goed is gegaan bij de bouw van Viking Film & Theater. Terecht dat daar aandacht voor is en vragen over worden gesteld. Het is goed dat daar nu een raadsonderzoek naar gedaan wordt om lessen te leren. Wij balen als toekomstige gebruikers wellicht nog meer dan u als krantenlezer van het gedoe rond de bouw en de extra investeringskosten.

Wij kijken liever naar wat er wel goed gaat. Want we zijn begonnen. Eindelijk! Na jaren van praten en voorbereidingen wordt er nu daadwerkelijk gebouwd aan een nieuw onderkomen voor Theater Bouwkunde en filmhuis De Keizer, met een aantrekkelijk café en restaurant. Want Viking Film & Theater is veel meer dan een paar nieuwe filmzalen en een theaterzaal.

Daarover lezen we echter niets in de Stentor. En dat is jammer. We merken dat er misverstanden leven over wat Viking wel zal zijn en wat niet. Over de invulling en de exploitatie. Wij belichten daarom graag ook de andere kant van Viking Film & Theater.

Het Filmhuis ging in 1974 in de Lange Bisschopstraat van start en Theater Bouwkunde begon in 1980 met de eerste voorstellingen. In de jaren erna zijn we uitgegroeid tot twee zelfstandige en gewaardeerde organisaties. Maar we groeien uit onze jas en lopen al een aantal jaren tegen onze grenzen aan. Filmhuis De Keizer is in 1995 op de huidige locatie gebouwd voor 25.000 bezoekers per jaar. We hadden toen niet kunnen dromen dat we hier zouden groeien naar meer dan het dubbele van dat aantal bezoekers. In 2017 kwamen maar liefst 56.724 mensen naar het Filmhuis! En het hadden er nog meer kunnen zijn als we de ruimte zouden hebben om populaire films langer te programmeren. Nu moeten goedlopende films vaak al na een, twee of drie weken plaats maken voor andere films en lopen we aantrekkelijke films mis, simpelweg omdat we niet genoeg zalen hebben.

Wij horen geluiden dat Theater Bouwkunde niet mee zou gaan naar Viking Film & Theater. Dat gerucht helpen we graag de wereld uit. Feit is dat Theater Bouwkunde geen toekomst heeft op de huidige plek. Steeds vaker moeten we voorstellingen afslaan, omdat we niet kunnen voldoen aan basale eisen voor het speelvlak, technische voorzieningen en aantal stoelen. Daarmee zou een bijzonder aanbod van jonge theatermakers, cabaretiers en muzikanten voor Deventer verloren gaan. Om nog maar te zwijgen van de door publiek en artiesten zeer gewaardeerde try-outs van bekende theatermakers, die er bewust voor kiezen hun nieuwe voorstellingen uit te proberen in een klein theater dicht op het publiek. Viking Film & Theater biedt ruimte om die voorstellingen en het kenmerkende aanbod dat Theater Bouwkunde al meer dan 35 jaar programmeert voor Deventer te behouden en versterken. Een aanbod dat dit jaar al meer dan 11.500 bezoekers trok. Een groei van 15%.
Voor de exploitatie van het nieuwe filmtheater gaan wij niet over één nacht ijs. Er ligt een gedegen exploitatiebegroting, die uitgaat van 77.000 filmbezoekers en 12.000 theaterbezoekers per jaar. Dit zijn beslist geen getallen waarmee we ons rijk rekenen, maar voorzichtige cijfers als we ze naast de huidige aantallen bezoekers leggen.

Wij – en met ons honderdveertig medewerkers en vrijwilligers en meer dan vijfduizend vrienden – zijn ervan overtuigd dat Deventer op deze bijzondere plek met Viking Film &Theater een fantastische culturele voorziening krijgt, een stad met 100.000 inwonerswaardig! Een plek waar je je welkom voelt, waar heel veel Deventenaren en bezoekers van daarbuiten graag afspreken of spontaan binnen lopen om te genieten van film, theater, muziek, dans en debatten of voor een kop koffie, een goed glas wijn of een smakelijke maaltijd. Een gastvrije plek om te ontmoeten, een gesprek aan te knopen, vermaakt, geraakt of verrast te worden. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.

Daar geloven wij in en daarom werken we met elkaar, ondanks de forse tegenslagen die wein dit veel te lange proces ondervinden, ongelooflijk hard aan die fantastische voorziening!



Jan van Coeverden (voorzitter Stichting Theater Bouwkunde)
Cristien Bensink (voorzitter Stichting Filmhuis de Keizer)
Liesbeth van Asten (voorzitt
er Stichting THF Nieuwe Markt (is Viking i.o.))