De Techniekfabriek, leren, werken en hergebruik Datum February 2, 2017

Neem een stadion na een spannende voetbalwedstrijd: het is bezaaid met duizenden plastic bekers. Wat een rommel, denk je dan. En mogelijk is er nog iemand die denkt: nu maar hopen dat ze ze wel apart inzamelen, zodat ze gerecycled kunnen worden.
Nou en of! Want daar begint het al voor de Techniekfabriek: het stadion wordt schoongemaakt door medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel en de bekers worden apart ingezameld.
Daarna worden ze schoongemaakt en in de shredder gedaan. Eenvoudige werksoorten, die uiteindelijk leiden tot een mooi product: kunststof tegels!
 
De Techniekfabriek van Circulus-Berkel, een plek waar arbeidsactivering, bewonersparticipatie, hergebruik, upcyclen van herbruikbare grondstoffen en het maken van hoogwaardige producten samenkomen. Niet alleen wandtegels van kunststof worden er gemaakt, maar ook tassen van oude banners en fietssloten van touw (al dan niet van oud touw of van petflessen ‘geslagen’ op een ambachtelijke machine). En dat is nog maar het begin, want er zijn nog heel veel plannen voor andere producten van hergebruikte grondstoffen.
 
Leren en groeien
‘Hier komt een droom van heel veel mensen uit’, vertelt Marcel Ellen, meewerkend projectleider. ‘In mei 2016 zijn we – heel klein – begonnen met het maken van duurzame producten van herbruikbaar materiaal. We werken met mensen die een kwetsbare positie hebben op de arbeidsmarkt. Bij ons kunnen ze leren en groeien, krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen. Doordat we verschillende werksoorten hebben is er altijd wel werk dat bij ze past en bovendien kunnen ze afwisselen. We werken pragmatisch, als we denken dat een idee kans van slagen heeft, beginnen we ermee. Vaak weten we wát we willen, maar nog niet precies hoe. Dan zoeken we er partners bij, en ontwikkelen samen een product. Zo zijn we nu aan het onderzoeken wat we allemaal kunt doen met koffieresidu. En het zal je verbazen, maar een van de dingen die je daarvan kunt maken zijn koffiekopjes!’

 
Opening
Nu de eerste maanden van ontwikkeling achter de rug zijn en de eerste mooie producten vervaardigd is het tijd voor een officiële opening. Want natuurlijk willen alle betrokken medewerkers én partners heel graag laten zien wat de Techniekfabriek behelst, wie er werken en wat er wordt gemaakt. Wethouder Jan Jaap Kolkman verricht dan ook de officiële opening op donderdag 9 februari. De Techniekfabriek is te vinden aan de Dorrestraat 1 in Deventer.