Column; de huizenmarkt in crisistijden Datum October 16, 2020

Hoe snel kan het gaan in het leven. Het ene moment schrijf je een stukje voor “In Schalkhaar” over de woningnood in Nederland en nog geen exemplaar verder hebben we een veel groter probleem. Want ook op het gebied van Makelaardij en Verzekeringen worden we geconfronteerd met een totaal andere situatie dan drie maanden geleden. Op zich mogen wij natuurlijk niet klagen. De woningmarkt reageert op dit moment nog niet op de crisis en de verkoop van woningen loopt gewoon door. 

Daarbij komt dat veel mensen bang zijn dat de rente gaat stijgen en daarnaast de tijd hebben om eens kritisch naar hun hypotheek te kijken. Veel hypotheken worden hierdoor overgesloten waarbij door de hypotheekverstrekker vaak een taxatierapport wordt geëist. Redenen waarom wij op dit moment drukker zijn dan ooit. 
Maar de wijze van werken is wel totaal veranderd. Er zijn makelaars die virtuele bezichtigingen organiseren waarbij de kijker de woning kan bezichtigen vanuit huis. Maar zonder “zweverig” te willen worden zijn wij van mening dat iemand een gevoel bij een huis moet hebben. En daar kan je alleen maar achter komen door daadwerkelijk te gaan kijken. Om deze reden laten wij de bezichtigingen van woningen dan ook doorgaan. Wel laten wij kijkers zelfstandig door de woning lopen zodat afstand houden geen probleem is. 

Ook notarissen hebben een totaal ander beleid. Waar wij begin van het jaar nog met de koper en verkoper naar de notaris gingen om onder het genot van een kopje koffie en een praatje de akte van levering te tekenen daar wordt ons nu de toegang geweigerd. De verkoper is er bij het tekenen ook niet bij. Een dag voor de overdracht levert de verkoper bij de notaris de sleutels in en tekent een volmacht zodat een medewerker van het notariaat de akte van levering kan tekenen. De volgende dag tekent de koper en is de koop beklonken zonder dat partijen elkaar gezien of gesproken hebben. 

Al met al niet de gezelligste manier van werken maar de woningmarkt kan op deze manier wel door blijven draaien. Maar voor hoe lang en zal de prijs van woningen door deze crisis gaan dalen ? Een vraag die zelfs voor deskundigen erg lastig te beantwoorden is. Gezien de markt zal de prijs niet door het coronavirus gaan dalen. Maar als onze economie aanzienlijk wordt aangetast, mensen hun baan gaan verliezen en er een negatief sentiment komt dan kan dit uiteraard wel gevolgen gaan hebben. 

Aan de andere kant blijft de huizenmarkt nog steeds krap. Er zal een groep zijn die op dit moment de verhuizing even uitstelt. Maar ook die groep zal er straks weer voor willen gaan. En zolang de rente laag blijft en de huren hoog blijft het aantrekkelijk om een woning te kopen. Hierdoor lijkt een tijdelijke stabilisering van de prijzen logischer dan een prijsdaling. Maar wellicht dat we hier over een kwartaal al een duidelijker beeld over hebben. 

HenJan Ruitenbeek