Column: Heel Deventer Doet Datum December 2, 2020

De Decembermaand komt er aan en ik weet niet of ik de enige ben maar wat ging dit jaar snel. Een jaar dat toch in het teken staat van een ongrijpbaar virus dat heeft gezorgd voor veel ongemak in de samenleving. Als u even de tel kwijt bent geraakt, wat ik overigens heel goed kan begrijpen dan volgt hier even een samenvatting.

Bijna allemaal  nieuwe begrippen van maart tot december van dit jaar: 1,5 meter samenleving, intelligente lockdown, versoepeling, aanscherping, aerosolen, doorlooproute, balkonconcert, zorgapplaus, groepsimmuniteit, berenjacht, mondkapje helpt niet, mondkapje zinloos, mondkapje heeft enig effect, mondkapjes verplichting, r-getal, virologen, nog meer virologen, ik raak -de-tel-kwijt virologen, rivm, van Disseltje ( ik heb ‘m wel op maar toch werkt het niet), Corona app, teststraat, commerciële testen, coronavakantie, thuis quarantaine, drive through, red team, outbreak management team, bubbel, triage,  vuurwerkverbod, thuiswerken, triagetent, vaccin, hamsteren, social distancing, flattent he curve, zoomen, teamsgesprek, desinfecteren, intensivist, frontberichten, ic, koningbinnendag,  wattenstaafje, sneltest, plexischerm, raamzwaaien, Skypeborrel, Boa, superspreader, boete, een Grappenhausje (behoeft geen uitleg), persconferentie en last but not least Zorghelden.

De discussies, de maatregelen, de afwegingen, de goede en minder goede besluiten of belsuiteloosheid zullen nog wel even doorgaan. In december gaan we dat extra merken. Horeca dicht, geen vuurwerk afsteken, maximaal 6 personen thuis uitnodigen of waren er nu vier?

Maar december is ook de maand waarin we in Deventer het verschil gaan maken. In de maand december gaan we omkijken naar elkaar. Dan doen we het hele jaar al in meer of mindere mate. Maar deze maand extra! Wij Deventenaren laten ons niet in een hoekje drukken. Natuurlijk houden we ons aan de regels. Als de nood het hoogst is, is de Deventenaar nabij. Want in de maand december kijken we om naar mensen die dat het hardst nodig hebben. Door aandacht te geven, een extra kerstkaart te kopen voor iemand die dat niet verwacht, een hand opsteken naar de buren, koken voor iemand in je straat. Met die kleine dingen maken wij Deventenaren het verschil. Wie bezorg jij in December een glimlach? Laten we het jaar positief afsluiten. Heel veel kan niet maar dat wat wel kan is aandacht geven en dat heb jij zelf in de hand. Laat Deventer bruisen. Heel Deventer Doet. Op 22 december komt er een speciale uitzending via DRTV waarin alle mooie, hartverwarmende en inspirerende initiatieven worden getoond. Heb jij of samen met iemand of met je vereniging een mooi initiatief waarmee je het verschil kan maken? laat het dan weten via info@deventerdoet.nl 

Rob de Jong