Column: No Claim korting op de zorgverzekering Datum November 15, 2018

In deze periode worden de premie en aanpassingen in vergoedingen van de zorgverzekeringen voor komend jaar bekend gemaakt. Na het bekend maken van de premie en vergoeding starten de reclamecampagnes van de zorgverzekeraars om ons te doen bewegen over te stappen. Wanneer je weet wat je vergoed wilt hebben kan het zeer lonend zijn de stap naar een andere zorgverzekeraar te maken. Belangrijk daarbij is dat het vergelijken van de aangeboden vergoedingen objectief gebeurt en ‘appels met appels’ vergeleken worden. Gelukkig zijn er goede adviseurs en vergelijkingssites die ons daarbij kunnen ondersteunen. 

Collectief hebben de verzekeraars besloten een aantal zaken vanuit de basisverzekering te gaan vergoeden, zo ook de ‘gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)’. Een programma die met name bedoeld is voor volwassenen met overgewicht, gericht op gedragsverandering door bewegen en gezondere voeding en eetgewoonten. Overgewicht is dus een dermate groot probleem, dat zorgverzekeraars hebben besloten de aanpak van overgewicht te gaan vergoedden. Op zich begrijpelijk, omdat overgewicht zorgt voor veel medische complicaties als, diabetes type , hart- en vaatziekten, maag- en darmziekten, slaapapnue en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen. Maar ook een negatief zelfbeeld, moeilijker werk (of een partner) vinden en futloosheid zijn een bekend verschijnsel die kunnen zorgen voor een vicieuze cirkel, depressie en psychische problemen. Allemaal zaken die, bij behandeling, uiteindelijk door de zorgverzekeraar vergoed worden. Op zich dus een goed plan om het probleem bij de wortels aan te pakken, waardoor er door een investering uiteindelijk bespaart kan gaan worden op de zorgvergoeding.

Nu meen ik dat het andersom ook zou moeten werken! Waarom geen ‘no claim korting’ op jouw zorgverzekering, wanneer je bewezen gezond leeft!? Stel je rookt niet, eet gezond, hebt geen overgewicht, sport regelmatig en claimt daardoor minder bij jouw zorgverzekeraar? Waarom wordt dit niet beloont? Natuurlijk is het mogelijk om dan uitsluitend een basisverzekering te nemen met het grootst mogelijk eigen risico, maar dan gaan we wel voorbij aan de basisgedachte van verzekeren. Je verzekerd je immers ‘voor het geval dat’ en daar betaal je voor. Naar mijn mening is een beloning voor een gezonde leefstijl een zeer positieve stimulans, net als de no claim bij de verzekering van jouw auto. Geen schade, dus in ons geval geen declaratie. Dan korting op de premie!

Arthur Rijker
Eigenaar Studio Perfect
http://www.studioperfect.nl
Email: info@studioperfect.nl