Column: Op naar 2021: starten wordt weer leuk!! Datum December 24, 2020

Het jaar 2020 zit er alweer bijna op. Een bijzonder jaar in vele opzichten. Door de corona pandemie lijken we wel in een nieuwe realiteit te zijn beland. Alles is anders geworden. De maatschappelijke en economische gevolgen van COVID19 hebben een grote impact op onze samenleving. Alles wat aan het begin van dit jaar nog normaal leek veranderde plotseling in maart toen het virus ook in Nederland voet aan de grond kreeg.

De economie heeft het ook zwaar te verduren. Ondernemers in de horeca, evenementen en vrijetijdsbesteding zijn met name hard getroffen. Het zal je maar gebeuren dat je van de een op andere dag zonder omzet komt te zitten. Gelukkig zijn vele ondernemers creatief en zien nieuwe mogelijkheden en kansen om te overleven.
De woningmarkt daarentegen heeft  weinig tot niet te lijden gehad van de coronacrisis. Er zijn meer woningen boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: 52% van alle woningen werd voor meer verkocht dan dat ervoor gevraagd werd. De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedraagt € 335.000, dat is 8,8% meer dan een jaar geleden.  (Bron: Funda)

Voor de starters op de woningmarkt blijft het woningaanbod problematisch. De prijzen blijven omhoog schieten en er komen steeds minder woningen beschikbaar. Met name voor starters valt er momenteel relatief weinig te kiezen. Woningen die te koop staan en binnen de Nationale Hypotheek Garantie-grens vallen zijn zo weg. Kopers profiteren dan van de voordelen van een lening met NHG: een verantwoorde en betaalbare hypotheek met minder financiële risico’s.

Daar komt nog bij dat appartementen in de onderste prijscategorie geregeld worden opgekocht door beleggers, die ze vervolgens weer verhuren. “Met de huidige lage rente is dat gunstiger dan je geld op de bank laten staan”. De woningen die er nu nog bij komen, verschijnen nauwelijks nog online. Ze zijn zo verkocht.

De overheid probeert de startersmarkt tegemoet te komen door de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen en voor starters te verlagen. Dus ben je onder de 35 jaar en heb je nog
niet eerder gebruik gemaakt van de startersvrijstelling dan kun je in 2021 hier alsnog voor in aanmerking komen.

Er komen drie tarieven voor de overdrachtsbelasting:
0% voor starters onder de 35 jaar
2% voor huizenkopers boven de 35 jaar
8% voor onroerend goed wat niet als hoofdbewoning wordt gebruikt.

De verlaging naar 0% is pas werkelijkheid als het wetsvoorstel, dat alle regels voor de overdrachtsbelasting verandert, wordt aangenomen. Als je een aankoop overeenkomt en de overdracht uitstelt tot na de jaarwisseling, kan je dat een fikse besparing opleveren.. Als dit bedrag evenwel precies het verschil zou maken bij het bij het wel of niet rondkrijgen van de financiering, moet je op je hoede zijn.. Immers, als de wetswijziging vertraging oploopt, zit je vast aan de koopovereenkomst. Bij niet nakomen, heb je én geen huis én loop je kans op een boete van 10% van de koopsom. En ook niet onbelangrijk per 1 april 2021 gaat er een drempelwaarde gelden van € 400.000,00. Geef je meer dan € 400.000,00 uit aan een huis dan betaal je over het gehele aankoopbedrag 2% belasting.

HenkJan Ruitenbeek