Column: Opa Karel Datum April 6, 2018

Karel was een fervent overwinteraar. Ieder jaar ging hij samen met zijn vrouw Gerda naar Spanje voor een paar maanden. Hij kon niet tegen de kou. Tegen zijn vrouw Gerda heeft hij altijd aangegeven: “Wanneer ik met pensioen ben dan gaan wij de winter doorbrengen in de zon.” Zo ook dit jaar. Het enige wat hem soms tegenhield waren zijn kleinkinderen. Karel heeft 5 kleinkinderen en hen een paar maanden niet zien deed hem zeer. 

Echter deze overwintering verliep anders. Nog maar net in Spanje aangekomen werd Karel onwel. Toegesnelde hulpverleners deden hun uiterste best, maar konden niets meer voor hem doen. Dezelfde avond kreeg ik telefoon van de dochter van Karel die zijn overlijden aan mij doorgaf en vroeg of ik hen wilde bijstaan. Uiteraard wilde ik dat doen.

Belangrijk was dat Karel snel naar Nederland kwam, dat was een wens. Gerda, zijn echtgenote, is opgehaald door haar kinderen in Spanje en twee dagen na het overlijden van Karel zat ik bij hun aan tafel. Wetende dat dezelfde middag Karel aan zou komen in Nederland, bespraken wij samen hoe het afscheid van Karel eruit moest gaan zien.

De kleinkinderen stonden op nummer één bij Karel. De jongste was net twee jaar en de oudste elf jaar. Ik merkte al snel dat de familie de kinderen erg afschermde. “Dat moet je de kinderen niet aan doen.” hoorde ik iemand zeggen. Ik nam mij voor om oma Gerda en de ouders mee te nemen, vanuit mijn ervaring, dat er ook een plek voor kinderen kan zijn binnen het afscheid. 

Ik gaf de ouders daarom het boekje “ Omgaan met kinderen en verlies.” van Monuta mee. Toen ik de volgende dag met de rouwkaarten kwam zaten de oudste twee kleinkinderen een mooie tekening te maken voor opa. “Kijk die nemen we vanavond mee naar opa.” Zij lieten mij een mooie tekening zien met een grote sticker van het auto merk Volvo erop. De favoriete auto van opa.

Op de dag van de uitvaart reden wij na de uitvaartdienst in de kerk met de rouwstoet naar het crematorium. Voordat wij wegreden nam ik de kleinkinderen mee naar de rouwauto waarin opa lag. Ik attendeerde de kleinkinderen op het logo op de auto wat overeen kwam met de sticker op de tekening. Bij het oudste kleinkind zag ik een glimlach.

Het was een prachtig afscheid van opa Karel. Voor iedereen. Daar doe ik het nu voor. Wat een mooi vak heb ik toch. 

Wilco Leukenhaus
Uitvaartverzorging Monuta Spaans
Mr. H.F. de Boerlaan 63A
7417 DD  Deventer
0570-620490
http://www.monuta.nl/vestiging/deventer/
wleukenhaus@monuta.nl