Column: voetbal zonder emotie Datum June 29, 2020

Ik ga er niet veel meer over zeggen. De periode waar we in beland zijn noem ik gemakshalve maar even het RIVM manco. Daar mag u van vinden wat u wilt. Ik vind er namelijk ook wat van. Maar goed ik ga daarover niet in herhalingen vallen. Of ik dan een adept ben van opniniepeiler ‘de Hond’? Ik zou zeggen “Daar kom ik dicht in de buurt”.

Hoe dan ook mr. Corona heeft de tongen los gemaakt. Maar hoera, we gaan weer verder versoepelen.  Handen wassen voordat je het terras opgaat en genieten van wat de kaart te bieden heeft. Ik heb de indruk dat de prijzen hier en daar wel naar boven zijn bijgesteld. Maar wat kan het ons schelen. We steunen de lokale middenstand. Toch? Laatst met mijn zoon ergens geluncht. Heel gewoon een belegd broodje 2 keer koffie en 2 keer fris. Ik tikte 39 euro af. Ik zeg er 1 ding over en dat is dat ik hoop dat het niet veel duurder gaat worden. Want dan vrees ik voor de Horeca. Een terrasje pakken moet voor iedereen toegankelijk zijn en niet alleen als je een dikke portemonnee hebt. Verder is het reuze gezellig op de Brink. Fietsen is taboe en drankhekken (!) zijn nu regel en geen uitzondering meer. Maar...we kunnen weer juichen. Hoewel? Er mag dan vanaf september weer voetbal gespeeld worden met publiek op 1,5 meter. In het nieuwe normaal mag je alleen niet meer je clubliederen zingen, verbaal aanmoedigen of de scheidsrechter ‘toejuichen’ na een twijfelachtige beslissing. Sterker nog.....er mag niet gejuicht worden. “Wat zegt u?”. “Er mag niet gejuicht worden in het stadion”. Voetbal is emotie.

Hoe gaan we dat doen?  Non verbaal juichen lijkt me een vreemde gewaarwording. Dit stille gebaar kan enigszins gecompenseerd worden door er via de stadionspeakers geluid aan toe te voegen. 1/3 van het volume, dat dan weer wel, want met 3,5 duizend toeschouwers zitten we al aan de 1,5 meter capaciteit. Dat gaat nog een hele uitdaging worden. Juichen is emotie. Bij emotie hoort geluid. Je wilt je verbaal uiten. Een mondkapje met geluidsversterking? Of de kartonnenklappertjes van AZ (Wat zeg ik nu?)? Of toch maar je handen blauw applaudisseren? Hoe dan ook, we mogen straks weer naar binnen. Voetballen in het nieuwe abnormaal. En juichen in het nieuwe normaal. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Café 1902 TV
Tot die tijd kunnen supporters van Rood Geel, Kowet in de volksmond, aanschuiven bij het programma Café 1902 TV. Een vondst van een groep supporters van club Kippenhok. Een programma á la de Avondetappe. Echter nu gaat het over Go Ahead Eagles. Met wisselende gasten. Spraakmakend, leuk en onderhoudend. Om de 2 weken via diverse socialmedia kanalen te bekijken waaronder Youtube. Iedere vrijdagavond, om de twee weken. Eind augustus is de laatste uitzending. Maar het succes in nu al zo groot dat dit schreeuwt om een vervolg. Kowet XXL was ook al een doorslaand succes. Alles voor de club. Met café 1902 TV is er weer een kijkcijfer hit geboren. Geen voetbal in de zomer maar wel worden supporters, volgers en geïnteresseerden getrakteerd op prachtige televisie.  En hier worden we niet belemmert door RIVM-richtlijnen. Ja behalve dan de 1,5 meter, daar houden we ons keurig aan. Opnames vanaf verschillende lokaties. Alles om het de supporter naar de zin te maken. Omdat Kowet nu eenmaal geen gewone club is. Kowet beleef je. Niet alleen op het veld maar ook gewoon op je laptop. De hele zomer lang. Heb je nog niet gekeken naar café 1902 tv dan moet je dat zeker een keer doen het is de moeite waard. 

Rob de Jong