Column: Welkom op mijn afscheid Datum August 21, 2020

Nog steeds onwerkelijk, maar zowel de echtgenote als de kinderen kijken terug op een warme, bijzondere begrafenis. Dit hadden zij van tevoren niet kunnen bedenken.

De heer Peters is geboren in Indonesië. Deze sfeer moest terugkomen ook in zijn afscheid. In een van onze 24-uurskamer van het uitvaartcentrum lag de heer Peters opgebaard. De familie heeft de kamer ingericht met bloemen en kleurstellingen die helemaal bij hem paste. Het was warm en had een serene sfeer.

Op de dag van de uitvaart stond zijn portret met daaronder “ Welkom op mijn afscheid “ bij de ingang van het uitvaartcentrum. Het was een lachend portret. Alsof hij zijn eigen gasten welkom heette. 

Er volgde een prachtige dienst met op de achtergrond de mooie muziek en foto’s die in korte vogelvlucht zijn zeer bewogen, maar rijke leven weergaf. Zijn lach en zijn opgeruimdheid stonden centraal. Er waren voordrachten en er werden welgemeende woorden uitgesproken. De heer Peters was geen actieve kerkganger meer, maar het geloof speelde nog wel een rol in zijn leven. Hierdoor werden er ook mooie gebeden uitgesproken die tot hem gericht waren. Kleurrijk, vol van sfeer en emotie.

De kist van de heer Peters werd op een gedisciplineerde mars met eerbied door de studenten dragers de aula in-  en aan het eind ook weer uitgedragen.

Daarna in stoet op weg naar de begraafplaats. Indrukwekkend hoe de uitvaartstoet door het drukke verkeer, de verkeerspleinen en kruisingen de begraafplaats bereikte. Onderweg werd er door het verkeer gestopt en zelfs nam een fietser even zijn pet af toen de stoet passeerde. De begraafplaats ligt midden in het dorp. Bij een prachtige kerk. De klokken van de kerk luidden. De zon scheen volop. De warme, serene sfeer die net tot uiting kwam in het uitvaartcentrum tijdens de dienst zette zich op de begraafplaats voort.

Eenmaal bij het graf heb ik een tijdelijk grafbordje laten maken. Hierop heb ik een afbeelding van de ondergaande zon van Surabaya op laten zetten. Nu kregen ook de echtgenote en de kinderen een glimlach op het gezicht . Precies zoals de heer Peters het gewild zou hebben. 

Twee dagen later kreeg ik een mailtje van de zoon waarin hij schreef hoe deze dag hem geraakt heeft en hoe fijn zij terugkijken op het afscheid. Ook ik krijg nu een glimlach om mijn mond.  

    
Wilco Leukenhaus
Monuta Wilco Leukenhaus
Mr. H.F. de Boerlaan 63A
7417 DD  Deventer
0570-620490
wleukenhaus@monuta.nl 
http://www.monutawilcoleukenhaus.nl