Column: zelf je bezichtiging bij verkoop huis doen slim? Datum August 31, 2021

Door het zelf regelen van de bezichtigingen kun je geld besparen op de makelaarskosten

Veel makelaarskantoren zijn daarom ook overgestapt op deeldiensten en bieden soortgelijke producten aan. Ook bij ons is dit uiteraard mogelijk, maar is het wel zo slim om de bezichtigingen zelf te willen doen?

Ten eerste: de emotie.
Veel verkopers hebben met plezier in hun woning gewoond en wat gebeurd er dan als een aspirant koper alle negatieve zaken van de woning begint op te noemen. Makelaars liggen hier niet wakker van, aangezien zij deze tactiek om tot een zo laag mogelijke prijs te komen meteen herkennen. Maar kun jij dit als verkoper ook zo makkelijk van je af laten glijden? Of laat je in blinde woede een goede koper lopen!
 
Ten tweede: niet thuis zijn bij bezichtigingen.
Dit wordt niet voor niets aangeraden. Door de jaren heen is duidelijk gebleken dat aspirant kopers vaak veel meer openheid geven naar een makelaar dan naar jou als verkoper. Hierdoor heeft de makelaar de kans de behoefte van de aspirant koper te peilen en dit is een groot voordeel bij de onderhandelingen. Deze worden namelijk wel altijd gevoerd door de makelaar.
 
Ten derde : de mededelingsplicht.
Natuurlijk weten de meeste huizenbezitters wel dat ze sommige gebreken moeten melden bij de verkoop van hun woning, maar wát moet je melden?

Allereerst moet je erg goed oppassen dat je álles meldt. Anders loop je al een risico. Een schrijnend voorbeeld heb ik uit Rotterdam, waar de rechtbank oordeelde over de verkoop van een woning uit 1901 met een rotte dakconstructie.

De verkoper van de woning had de houtrot in de dakconstructie niet gemeld aan de koper. Wel had hij een ouderdomsclausule laten opnemen in de koopakte. Deze clausule is bedoeld om de koper erop te wijzen dat hij aan een oudere woning niet dezelfde eisen mag stellen als aan een nieuwe woning. Hij dacht zich daarmee ingedekt te hebben tegen gebreken als een verrot dak.

Maar niets bleek minder waar!
De koper was naar de rechter gestapt nadat de verkoper weigerde de kosten van reparatie te dekken. Het kwam de verkoper duur te staan. De ouderdomsclausule bleek namelijk onvoldoende. Hij had het gebrek moeten melden. € 12.000,- was de schade.

Met bovenstaand voorbeeld wil ik duidelijk maken dat bij de aankoop of verkoop van een woning meer komt kijken dan je soms denkt. Alles zelf regelen klinkt leuk, zeker als het duizenden euro’s zou schelen.
Maar is het wel zo verstandig? En denk je echt dat het duizenden euro’s scheelt?

Je zult best wat besparen op je makelaarskosten, maar of dit uiteindelijk ook tot de beste opbrengst van je woning zal leiden is nog maar de vraag….. Er zijn al praktijkvoorbeelden waaruit het tegendeel blijkt!

Henkjan Ruitenbeek