Broodnodig debat over bestaanszekerheid Datum May 24, 2022

Hoeveel pech heeft iemand nodig om in Nederland aan de grond te raken? Over dit vraagstuk organiseert MIMIK haar tweede programma in een serie gesprekken langs de lijnen van de grondwet. Onder anderen Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland en filosoof Jurriën Hamer gaan met elkaar in gesprek over artikel 20; bestaanszekerheid.

Met artikel 20 van de grondwet belooft onze overheid werk te maken van de spreiding van welvaart en het garanderen van een mate van bestaanszekerheid voor haar burgers. En toch lezen we in het regeerakkoord dat ruim een kwart van de Nederlanders kwetsbaar is, dat er disproportioneel veel coronadoden vielen onder de laagste inkomensgroepen en dat mensen met een lage sociaaleconomische status gemiddeld 6 jaar eerder sterven. Dus in hoeverre houdt de overheid zich aan de belofte om bestaanszekerheid te garanderen en welvaart te spreiden? Hoeveel pech moet een mens in Nederland hebben om aan de grond te raken? Wat is ervoor nodig om over het randje geduwd te worden en welke vangnetten heeft onze overheid nog voor ons uitgehangen? Op dinsdag 31 mei voeren we in MIMIK hierover een gesprek met:

• Marleen van der Kolk, programmamanager van Stichting Zwerfjongeren Nederland
• Jurriën Hamer, filosoof en winnaar van de Socratesbeker 2022 voor ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’.Ook komen diverse ervaringsdeskundigen aan het woord. Wat is De Belofte? In debatserie De Belofte verkennen we actuele thema’s langs de lijnen van de grondwet. Zodat jij na afloop, gewapend met feiten, heldere kaders en frisse ideeën, weer deel kunt nemen aan het gesprek dat vooral over jou wordt gevoerd.

Het eerste programma was een succesvolle editie over het recht op een huis en een thuis. De Correspondent schreef erover in haar nieuwsbrief en het artikel van Josta van Bockxmeer is te vinden op de website van De Correspondent: https://decorrespondent.nl/13305/zo-kun-je-politici-verantwoordelijk-houden-voor-hun-falende-woonbeleid/1923143923140-20689aca Kijk voor meer informatie over de avond en voor tickets op: http://www.mimik.nl/agenda/de-belofte-bestaanszekerheid