Danny, Paya en Anne van BookCrossing Datum May 3, 2019

Als ik het Meester Geertshuis binnenloop, vind ik rechts in de hal een deuropening naar een kantoortje. Ik zie twee boekenkasten, twee bureaus, drie computers en drie hardwerkende vrijwilligers. Dit is de werkplek van BookCrossing Deventer. 

“Een boek is niet slechts een vriend, het maakt ook vrienden voor je. Als je een boek hebt bezeten met verstand en geest, verrijkt het je. Maar als je het doorgeeft, verrijkt het je drievoudig.”
— Henry Miller
The Books In My Life (1969)


Terwijl vrijwilliger Danny me ontvangt, zijn de andere twee vrijwilligers informatie aan het invoeren op hun computers, beiden met een stapel boeken naast zich. Naast één van de boekenkasten staat een karretje, zoals je ook wel in de bibliotheek ziet, met daarop allerlei boeken die nog geregistreerd moeten worden. En op de grond staat een tas vol kinderboeken – pas aangekomen, hoor ik later. Alles past nog net in het kleine kantoortje. “Ik noem ons altijd het kleinste vrijwilligersproject van Deventer”, vertelt Danny vrolijk. 

Zo’n tien jaar geleden ontdekte Danny BookCrossing bij het Hof van Twello. Direct besloot hij om het concept ook in Deventer op te zetten. Het concept van BookCrossing is een ‘wereldwijde bibliotheek’ met als doel om mensen, via boeken, met elkaar te verbinden. BookCrossing zamelt boeken in, bijvoorbeeld van mensen die hun kast hebben opgeruimd, en verspreidt deze gratis. Doordat de vrijwilligers alle boeken registreren en een code geven, kunnen lezers de boeken volgen via Bookcrossing.com, leeservaringen delen en in contact komen met andere lezers. Iedereen kan boeken doneren aan BookCrossing en er zo voor zorgen dat de boeken gelezen blijven worden en gratis beschikbaar zijn voor iedereen. 

“Het recyclen is voor mij de motivatie”, legt Danny uit. “Ik vind het zo zonde als goede boeken bij het oud papier terecht komen. Door ze te verzamelen en gratis beschikbaar te stellen kunnen we mensen een plezier doen.” Naast dat het nuttig en relevant werk is, is het ook leuk om te doen, vertellen de vrijwilligers. Momenteel zijn ze met zijn vijven. Naast Danny, Paya en Anne, die ik vandaag tref, zijn ook Saskia en René betrokken vrijwilligers. “We vormen een gezellig team”. 

Paya is al bijna vanaf het begin betrokken, vertelt hij. Het sociale aspect van het vrijwilligerswerk is voor hem de belangrijkste reden. “Ik heb hier mensen leren kennen.” Hij vertelt dat hij graag betaald werk zou willen, maar dat nog niet heeft gevonden. Daarom is hij blij dat hij bij BookCrossing werkt. “Wat ik heel leuk vind om te zien, is dat Paya met René Frans spreekt”, voegt Danny toe. “Dat is Paya’s moedertaal, en René kan zo zijn Frans ophalen”. Paya vertelt dat hij ook vooral in het Frans leest. “Maar voor mijn kinderen neem ik Nederlandse kinderboeken mee van BookCrossing. En mijn dochter komt hier regelmatig boeken uitzoeken.”

Anne is drie maanden geleden begonnen als vrijwilliger, nadat ze naar Deventer is verhuisd. Net als Paya tien jaar geleden, keek Anne in de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale, benieuwd welke mogelijkheden er in Deventer waren voor vrijwilligerswerk. BookCrossing sprak haar direct aan. “Ik houd van boeken en van lezen. En het werk is goed behapbaar”, vertelt Anne. “Ik vind het ook leuk om langs verzorgingshuizen zoals Humanitas te gaan. “Eén keer kwam iemand naar me toe om te vertellen dat haar moeder alle grootletterboeken uit de kast al uit had gelezen”. 

Momenteel verspreidt BookCrossing boeken over zo’n twintig verschillende locaties in Deventer. In verzorgingshuizen wordt het meeste gebruik gemaakt van de BookCrossing kasten. Daarnaast doen verschillende buurthuizen mee, maar ook bijvoorbeeld de Hip en jongerencentrum Walhalla. “Toen ik tien jaar geleden begon, waren er maar twee locaties”, vertelt Paya. “Nu zijn het er heel veel!” De vrijwilligers zorgen ervoor dat elke locatie een passend aanbod aan boeken heeft, zoals cabaret in het jongerencentrum en streekromannetjes en grootletterboeken in verzorgingshuizen. Daarnaast zijn ze altijd geïnteresseerd in samenwerking met nieuwe locaties. “Aan boeken hebben wij geen gebrek!”

Bookcrossing Deventer is nog op zoek naar een vrijwilliger voor het verspreiden van boeken en het onderhouden van boekenkasten op verschillende locaties. De vacature, inclusief contactinformatie, vind je in onze vacaturebank!   

Wil jij je inzetten als vrijwilliger of vrijblijvend verkennen wat vrijwilligerswerk voor jou kan betekenen? Kijk op http://www.vrijwilligersstad.nl
 
Geschreven door Tessa Bergman