Deventenaar Akyol op zijn hoede voor Erdogan Datum May 12, 2016

De situatie rondom columniste Ebru Umar heeft behoorlijke indruk gemaakt op Deventenaar Özcan Akyol. Dat blijkt uit zijn column in het Algemeen Dagblad. Akyol geeft aan zich terughoudend op te stellen.

Met het vasthouden van Ebru Umar werd voor Özcan bevestigd dat de 'lange arm van Ankara' daadwerkelijk bestaat. Het maakt hem voorzichtig. "Verschillende talkshows hebben me vanaf het incident met de Duitse satiricus Jan Böhmermann, de man die een lasterdicht over Erdogan schreef, herhaaldelijk gebeld om het een en ander toe te lichten - zoals ik in het verleden altijd deed. Maar ik durfde niet meer", schrijft hij in het AD.

Vakantie

Akyol heeft gezien dat 'de angst voor Erdogans inlichtingendienst niet onterecht is, ook niet als je in het nietige Deventer woont'. Hij voegt daar aan toe dat hij deze zomer weer op vakantie gaat naar Turkije en geen zin heeft in problemen.

Volgens Akyol werd hij - na eerdere columns en mediaoptredens - vorig jaar al verdacht gemaakt op de Turkse nationale tv. Ook zegt hij 'puur uit pesterij' langer te zijn vastgehouden op de Turkse luchthaven.

'Op mijn woorden letten'

Zelf zegt de Deventenaar dat hij zich Nederlander voelt en niet zo veel met zijn Turkse identiteit heeft. "Maar het is nu eenmaal een feit dat mijn ouders wél uit het land komen, daar een vakantiehuis bezitten en er uiteindelijk ook begraven willen worden."

Tot er een nieuw regime komt in Turkije, is Akyol op zijn hoede. "Tot die tijd moet ook ik op mijn woorden letten. Alles wordt gezien. Niets blijft onopgemerkt."