Finale FIRST® LEGO® League bij Saxion in Deventer Datum December 6, 2018

Op zaterdag 15 december verwelkomt Hogeschool Saxion in Deventer de FIRST® LEGO® League teams voor de Regiofinale Stedendriehoek. Ruim 200 scholieren tussen 9 en 14 jaar oud van scholen uit de Stedendriehoek gaan met elkaar de challenge aan. Het thema van deze challenge is dit jaar ‘Into Orbit’. Het publiek is van harte welkom om de teams aan te komen moedigen!

De afgelopen maanden werkten de leerlingen samen met hun coaches aan een aantal opdrachten rondom een zelfgekozen vraagstuk binnen het thema ‘Into Orbit’: op welke manieren kun je langere tijd gelukkig en gezond blijven in een ruimtevaartuig of op een andere planeet? 
In de opdrachten onderzochten de leerlingen de maatschappelijke rol van techniek en technologie. Hierin vormden (robot)techniek, teamwork en oplossend vermogen de rode draad. Op de finaledag presenteert elk team de resultaten van hun onderzoek en de werking van hun zelfgebouwde LEGO-robot aan de jury. Daarnaast krijgt ieder team punten voor de samenwerking tijdens het hele traject en op de finaledag zelf.

Thema ‘Into Orbit’
Het thema van dit jaar is ‘Into Orbit’ waarbij kinderen de opdracht hebben om na te denken over hoe het zou zijn om (langere tijd) in een ruimtevaartuig te leven of op de maan of een andere planeet. De teams kozen zelf een situatie en bedachten hierbij een specifiek probleem dat zij wilden oplossen. Dit probleem en de bedachte innovatieve oplossing leggen de teams voor aan de jury.

Uitdaging en creativiteit
De FIRST® LEGO® League daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Elk team ontwierp, programmeerde en bouwde een volledig zelfstandige robot. De robots zijn gebouwd met speciale pakketten technisch LEGO en bijbehorende LEGO MINDSTORMS software. Met deze robot voeren zij verschillende missies uit op de finaledag. 

Benelux finale
Op zaterdag 01 december vond de regiofinale Oost-Nederland plaats bij Hogeschool Saxion in Enschede. De winnende teams van zowel de regiofinale Stedendriehoek als de regiofinale Oost-Nederland gaan door naar de Benelux finale in Eindhoven die plaatsvindt op 16 februari 2019. De winnaar van de Benelux finale mag naar het World Wide First LEGO League Festival in de Amerikaanse stad St. Louis. 

LEGO League regionaal en wereldwijd
De organisatie van de FIRST® LEGO® League regiofinale voor de regio Stedendriehoek is in handen van Programma Bètatechniek van Saxion. Het doel is om kinderen al op jonge leeftijd bewust te laten worden van de mogelijkheden van techniek. Hiermee willen zij aansluiten bij de groeiende regionale vraag naar geschoolde technici.