Geo Oplaat, vrijwilliger bij ABC de Cirkel Datum March 28, 2019

Een van de vele vrijwilligers werkzaam bij ABC de Cirkel in Olst. Deze organisatie biedt onder andere begeleiding en ambulante zorg aan mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). En hier komt Geo “in beeld” als begeleider van de fotogroep bestaande uit personen die na een hersenletsel of ziekte een beschadiging hieraan hebben overgehouden. 

Na zijn loopbaan in de ICT en door omstandigheden hier vroegtijdig mee te moeten stoppen, breidde hij het fotograferen uit. Een fanatiek fotograaf waarvoor hij een opleiding volgde aan de fotovakschool. Hij neemt nu als vrijwilliger de mensen van de fotoclub mee naar verschillende plaatsen om verschillende plaatjes te schieten. Elke maandagochtend gaan ze samen op pad om de mooiste foto’s te maken. In de omgeving van de IJssel maken ze prachtige natuuropnamen. Een andere keer bezoeken ze de Olster jaarmarkt, dan weer gaan ze naar Zutphen of naar Beekbergen om een oude trein te fotograferen.Met veel plezier en enthousiasme gaan ze iedere week samen aan de slag. Ondanks de beperkingen die de deelnemers hebben kunnen ze lachen om grappen die ze maken. Wanneer Geo iets heeft uitgelegd en ze tegen hem zeggen dat ze het de volgende week toch weer zijn vergeten, omdat ze het zich niet meer kunnen herinneren. Met de enorme inzet het geduld van deze vrijwilliger kunnen ze, ondanks hun beperkingen blijven meedoen en daardoor deze leuke hobby kunnen blijven uitoefenen.“Vrijwilligerswerk, al heb je niet veel tijd, gewoon doen! Het geeft zoveel voldoening en het gevoel dat je zoveel betekent voor een ander.” aldus Geo Oplaat.


Naast een baan als bezorger van medicijnen voor de apotheek, besteedt hij tijd aan het fotograferen met zijn groep en zet hij zich ook incidenteel in bij Stichting Present om bij activiteiten alles vast te leggen door het maken van mooie foto’s.  

Een van de vele vrijwilligers die onmisbaar zijn in het dagelijks leven. Een zeer betrokken vrijwilliger met passie voor zijn vak en die zijn kundigheid met veel enthousiasme en plezier graag deelt met de leden van deze bijzondere fotogroep.  Enige tijd geleden werd bevestigd dat Geo een talenvolle fotograaf is. Hij werd één van de vier winnaars van het Kunstcongres met perspectief regio Oost. 

Wil jij je inzetten als vrijwilliger of vrijblijvend verkennen wat vrijwilligerswerk voor jou kan betekenen? Kijk op http://www.vrijwilligersstad.nl

Dit interview is geshreven door Agnes Voortman