Het glazen dak gaat er op! Datum May 23, 2022

Afgelopen dagen zijn de eerste bedrukte glaspanelen gemonteerd op het dak van het Hegius aan de Nieuwe Markt in Deventer. Dit voormalige gymnasium wordt getransformeerd naar appartementen en op de begane grond en souterrain Museum EICAS.

Het gaat om totaal 220 uniek bedrukte glaspanelen. Deze panelen vormen tezamen de abstracte vertaling van het kunstwerk City DNA - Deventer van de kunstenaar Lu Xinjian. Het originele werk is te zien bij Museum EICAS preview, gevestigd aan de Polstraat 6a in Deventer.

De start van dit project begon in 2020. M2uur bv, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het realiseren van toegepaste kunst voor specifieke locaties zoals het Hegius, vergrootte 27 keer een uitsnede van het werk en zette dit om in vectoren, verdeeld over 400 m2 glaspanelen. De glaspanelen worden in de avonduren aangelicht waardoor er een subtiel lijnenspel te zien is.City DNA Deventer
De Chinese kunstenaar Lu Xinjian ontwierp het kunstwerk voor EICAS. In zijn unieke abstracte beeldtaal heeft hij verschillende miljoenensteden op het doek gezet. City DNA wordt deze serie genoemd.

Over de kunstenaar
Lu Xinjian werd in 1977 geboren in Yixing, een dorp in de Chinese provincie Jiangsu in de boerderij van zijn ouders die een thee- en bamboeplantage hebben. Mede op voorspraak van zijn hoofdonderwijzer
mocht hij naar de kunstacademie van Nanjing om daar computergraphics te gaan studeren. Na afronding werkte hij bij het ontwerpbureau van Ger Dumbar in Sjanghai.

In 2005 kwam Xinjian naar Nederland om zich aan de Design Academie in Eindhoven te verdiepen in product design. Daarna haalde hij aan het Frank Mohr Instituut in Groningen zijn master computerdesign. In 2008 | 2009, toen hij twee jaar lang het vak ‘ontwerpen’ doceerde aan de Yeungnam University in Daegu (Zuid Korea), besloot hij om te gaan schilderen. Piet Mondriaans neoplasticisme (De Stijl) heeft grote invloed gehad op zijn werk. Dit wordt zichtbaar in de serie ‘City DNA’ waarin hij, al schilderend, de plattegronden van steden terugbrengt tot een geheel van geometrische vormen en scherpe kleurvlakjes. Lu Xinjian woont en werkt in Shanghai.