Het verband tussen coronavaccinatie en tromboseklachten. Datum March 29, 2021

De afgelopen tijd hebben klachten na coronavaccinatie, met name tromboseklachten het nieuws aardig gedomineerd. In tal van landen is vanwege de (onverklaarbare) tromboseklachten de vaccinatie tijdelijk stopgezet. Met name het AstraZeneca vaccin kwam door de tromboseklachten in het nieuws, maar ook vaccinatie van andere merken lieten deze klachten zien.

De grote wens om te vaccineren en zo van het virus af te komen, brengt ons in een spagaat: wel of niet (veilig) te vaccineren. Inzicht in het verband tussen de coronavaccins en de tromboseklachten kan ons uit deze spagaat helpen.

Medisch onderzoeker Boukje Tichelaar dook voor u in de wereld van corona, vaccins en trombose, en vond het verband tussen coronavaccins en het ontstaan van tromboseklachten.  Waardoor u wellicht beter voorbereid en veiliger uw coronavaccinatie toch kunt gaan halen.

Vaccinaties zijn ontwikkeld om door met het toedienen van een klein beetje “lichaamsvreemdenstof” ons immuunsysteem te leren (aanzetten te) vechten tegen die “vreemde stof”. Zouden we dan na de vaccinatie besmet raken met die stof (virus), dan herkend het immuunsysteem die stof  als “indringer”en zal er tegen gaan vechten. Op zich een heel mooie manier om je lichaam actief te maken tegen een virus, zoals het coronavirus.
Maar er zijn mensen die een overdreven reactie op het virus laten zien (een auto-immuunreactie), waarbij een grote hoeveelheid (een storm) aan cytokine eiwitten ontstaan.Chinese onderzoekers beschreven in het blad Frontiers in Public Health (Bron: https://www.scientias.nl/niet-COVID-19-maar-de-overdreven-reactie-van-ons-immuunsysteem-daarop-is-vaak-dodelijk) hoe zo'n cytokinestorm bij coronapatiënten ontstaat. Het immuunsysteem keert zich tegen zichzelf en laat een overdreven reactie zien op het binnendringen van het coronavirus in een lichaamscel. Ook wel een auto-immuunreactie genoemd. Normaal reageert het immuunsysteem eigenlijk altijd met een reactie als er een lichaamsvreemde stof zoals een virus een lichaamscel binnendringt. Alleen bij erg zieke coronapatiënten vindt er dus een overreactie plaats. “Er ontstaat een 'cytokinestorm', een overactivatie van witte bloedcellen die te grote hoeveelheden cytokines (stoffen die ontstekingsreacties stimuleren) in het bloed loslaten,” zo vertelt Chinese onderzoeker Daishun Liu.

Sinds kort weten we dat ontstekingsprocessen en stollingsprocessen een soort samenwerkingsverband hebben om heel effectief het lichaam tegen vreemde indringers te beschermen. Met andere woorden: “Stolling en ontsteking hebben een intensieve, wederzijdse relatie (samenwerking)”. 
Maar als de ontstekingsreactie uit de hand loopt (cytokinestorm) dan zal er ook een overdreven stollingsactiviteit ontstaan, waardoor er onbedoeld stolsels in het bloed ontstaan.
Het artikel https://www.ntvg.nl/system/files/publications/b5.pdf legt gedetailleerd uit hoe ontstekingscellen (cytokinen) bloedstolling activeren.

Maar hoe komt het dan dat het Covid-19 virus en de coronavaccinaties niet bij iedereen voor overdreven cytokinestormen en dus bloedstolling zorgen?
Het Covid-19 virus heeft een “hulpje”nodig om in onze lichaamscellen binnen te kunnen komen. Zolang het virus niet in een lichaamscel (bv longcel) binnen is kan hij ons immers niet ziek maken (aanvallen) en vermenigvuldigen en worden er ook geen cytokinen ontwikkeld door het lichaam. 

Uit eerder onderzoek van Boukje weten we dat het virus alleen door middel van een receptor in een cel binnen kan komen en dat dit alleen mogelijk is door een onbalans van de oestrogeenhormonen. Is onze oestrogeenbalans netjes in orde dan heeft het virus dus geen enkele kans om ons erg ziek te maken.

Als we even terug gaan naar de mensen die na besmetting met corona op de IC terecht zijn gekomen, maar ook naar de mensen die na vaccinatie trombose klachten kregen dan hebben deze mensen een overeenkomst: een oorzaak voor een onbalans van hun oestrogeenspiegel. Dit kan zijn door overgewicht (bij mannen) of door schommeling in de hormoonspiegel door menstruatie, pilgebruik, overgang, zwangerschap enz. 

Zouden we dus vóór het vaccineren van een patiënt zorgen dat de oestrogeenbalans in orde is, door bv tijdelijk te stoppen met het slikken van de pil, dan voorkomen we dat het lichaam over reageert  op het vaccin en als reactie bloedpropjes gaat maken. Zo kent de menstruatiecyclus van een vrouw ook haar schommelingen van oestrogeen in het lichaam, waardoor ook in die cyclus mindere momenten  (kort voor de menstruatie begint en voor de eisprong) zitten om een coronavaccinatie te krijgen.Naast trombose klachten hadden enkele mensen na een coronavaccinatie ook een laag gehalte bloedplaatjes in hun bloed. Hier zou de volgende verklaring voor gegeven kunnen worden:
Uit experimenteelonderzoek weten we sinds kort dat bloedplaatjes naast de welbekende taak “de stolling van het bloed” nog een taak hebben. Ze helpen mee met het bestrijden van virusdeeltjes die ons lichaam binnendringen. Door bepaalde suikers die zich aan de buitenkant van de bloedplaatjes bevinden, kunnen de bloedplaatjes zich binden aan een virusdeeltje. En wanneer het bloedplaatje het virusdeeltje “gevangen” heeft, geeft het een seintje aan het lichaam dat het opgeruimd moet worden. Zo valt te verklaren dat door de actieve inzet van de bloedplaatjes tegen de virusdeeltjes die door vaccinatie het lichaam binnen zijn gekomen, er na vaccinatie tijdelijk er verminderde hoeveelheid bloedplaatjes ontstaat dan normaal. (Bron: Bloedplaatjes blijken belangrijke rol te spelen in ons afweersysteem | BNR Nieuwsradio).

Afbeeldingen:
Gerd Altmann via Pixabay.
DoroT Schenk via Pixabay.
Angelo Esslinger via Pixabay.