Oekraïens Pop-Up restaurant opent in de Schouwburg Datum June 24, 2022

Vrijdag 8 juli opent de Deventer Schouwburg een Oekraïens Pop-Up restaurant. De koks en de restaurantmedewerkers zijn vluchtelingen uit Oekraïne die in Deventer opvang hebben gevonden. Een prachtig samenwerkingsproject met de studenten en docenten van Saxion Hospitality Business School en de Deventer Schouwburg. De musici uit het Irishuis zorgen in het restaurant voor de muzikale aankleding. Kaarten voor 8 juli zijn nu te koop via deventerschouwburg.nl.
 
Voor inwoners uit stad en regio een uitgelezen kans om kennis te maken met de fantastische (h)eerlijke keuken van Oekraïne. De samenwerking komt voort uit de contacten van de schouwburg met de bewoners van het naastgelegen Irishuis. Het Irishuis is een opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne met een beroep in de (klassieke) muziek en opera. Vanuit de Kien samenwerking in de stad is het lijntje gelegd met de docenten en studenten van de Hogeschool Saxion | Hospitality Business School die het Pop-Up restaurant begeleiden als schoolproject.
 
Oekraïense eetcultuur
Alle feestelijke gelegenheden worden in Oekraïne rondom het eten georganiseerd. Mensen komen bij elkaar om lekker en lang te eten. Wie gasten ontvangt, kookt uitgebreid voor het bezoek. Deze gastvrijheid hoort bij de Oekraïense cultuur. Gerechten worden niet in gangen geserveerd, maar alles wordt tegelijkertijd op grote schalen opgediend. Feestvieren wordt gekenmerkt door lang bij elkaar te zitten, veel te eten, alcohol te drinken, luid te praten, zingen en lachen. Men weet als geen ander dat de weg naar het hart van een gast door de maag gaat. Oekraïense gerechten zijn vaak rijkelijk gekruid en komen, ondanks de tegenstrijdige smaken die worden gebruikt, altijd samen in een harmonieus geheel. De Oekraïense keuken kent veel invloeden uit andere eetculturen waaronder de Poolse, Turkse en Hongaarse keuken. Kenmerkend is dat er geen voedsel wordt verspild. Het is een hele duurzame keuken.