Drie reis-programma’s bij Artius Datum October 31, 2019

Het einde van het jaar wordt vaak gebruikt om reisplannen te maken voor het volgende jaar. Om inspiratie te geven organiseert Artius-Humanitas een drietal lezingen met bijzondere reisbestemmingen. En los daarvan is het boeiend om te kijken en luisteren naar de reisverhalen van anderen.Donderdag 14 november:
Ga mee op Reis: Japan
Aly Wagenvoorde neemt ons vandaag mee op reis naar Japan. In deze lezing spelen de geschiedenis van Japan en de cultuur een belangrijke rol.
Een lezing vol met interessante achtergrondinformatie over het boeiende Japan Over de natuur (en tuinen) en over andere volkeren De lezing wordt opgeluisterd met enkele authentieke Japanse muziekfragmenten.
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: ’t Proathuus

Dinsdag 19 november:
Ga mee op Reis: Gambia & Senegal
Gambia. Het land in West-Afrika waar verschillende bevolkingsgroepen, met allemaal hun eigen religies, gewoontes, taal en gebruiken vreedzaam naast en met elkaar leven, wonen en werken. Gambia wordt bijna volledig omsloten door buurland Senegal, waar het op goede voet mee samenleeft. Voor Ada en Jan Rosman een reden om ook dit land te bezoeken. Voor het eerst liepen zij op blote voeten het ene land uit om op blote voeten kennis te maken met het andere land.  De Senegalese Casamance is een natuurrijk gebied waar de groene mangrove overal te zien is, waar Frans de voertaal is, waar veel verschillende soorten vogels zich thuis voelen en waar alles net weer anders gaat dan in Gambia. In Gambia werd genoten van de kleurrijke markten, het gevarieerde openbaar vervoer en de goedlachse mensen. 
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: De Taverne

Donderdag 21 november
Ga mee op Reis: Andalusië Moorse kunst en architectuur
In de Moorse periode, tijdens het kalifaat van Córdoba (achtste t/m tiende eeuw) beleefde Spanje ‘de gouden eeuwen van Andalusië’. In de 10e eeuw was Cordoba de grootste stad ter wereld en was het tevens een centrum van cultuur, politiek en economie. Uit deze periode dateren de beroemdste monumenten van Spanje: de Grote Moskee (La Mezquita) van Cordoba, het Alhambra in Granada en de Real Alcazar in Sevilla. Vandaag geeft Sjoerd Kuipers een inleiding over de Moorse geschiedenis en nadere informatie over de Moorse kunst en architectuur van Andalusië. Daarna neemt hij u door middel van vier korte films mee in een rondleiding door deze markante monumenten.
Sjoerd (1944) was docent aan het MBO/HBO. Hij is nu nog als auteur werkzaam bij de onderwijskundige uitgeverij ThiemeMeulenhoff.
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: ’t Proathuus

De lezingen zijn gratis toegankelijk, een vrije gift is welkom.

Locatie:
Woon-en zorgcentrum Humanitas
Radboudlaan 1 Deventer