Keti koti 2022 Datum June 10, 2022

Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Keti koti, het verbreken van de kettingen. In Deventer vragen we hiervoor aandacht met twee activiteiten. 

Op donderdag 30 juni is er in het Etty Hillesum centrum een lezing over Slavernij en de stad Deventer. De lezing wordt gegeven door Siert Wieringa. Hij is cultureel antropoloog en door zijn kennis van het Caribisch gebied en zijn werkzaamheden in West-Afrika is hij bijzonder geïnteresseerd geraakt in de Nederlandse slavernijgeschiedenis. Hij heeft een bijdrage geleverd aan het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam en werkt momenteel aan een onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Overijssel.
De lezing gaat over de verstrengeling van Deventer met de West-Indische Compagnie is een nauwelijks bekend deel van de Deventer geschiedenis. Wie waren de Deventenaren die investeerden in deze compagnie met activiteiten in kaapvaart, kolonisatie en slavenhandel. Wat wilden ze daarmee bereiken? Wat was hun achtergrond, welke onderlinge relaties waren er en wat was de rol van het stadsbestuur? De lezing zal ook Deventenaren belichten die bijvoorbeeld als plantage-eigenaar, predikant of in het bedrijfsleven betrokken waren bij slavernij en slavenhandel. Zie  http://www.ettyhillesumcentrum.nl

Op vrijdag 1 juli brengt Farida Nabibaks in theater Mimik een programma waarin ‘swartin’ Anna tot leven komt in een korte performance, waarna Nabibaks in op een persoonlijke manier de ervaringen van haar voormoeders schetst aan de hand van het leven van Anna. 
Er is weinig bekend over het leven van de zwarte vrouw, Anna van Vossenburg, die in de 18e eeuw in Arnhem heeft gewoond. Ze is in slavernij geboren op plantage Vossenburg in Suriname en ze kwam als chaperonne van twee verweesde erfgenamen naar Nederland, waar ze ook is gestorven. Maar wie was deze vrouw? En wat heeft ze gemeen met de voormoeders van de in Suriname geboren Farida Nabibaks? 
Deze Keti Koti dag is hét moment om deze vergeten levens uit de schaduw te laten stappen… zie  http://www.mimik.nl