Agenda

Programma Deventer Schouwburg van dinsdag 10 t/m zondag 22 oktober

17-10-2016 10:34 tot 31-10-2017 14:00
Deventer Schouwburg www.deventerschouwburg.nl
Het maandprogramma van oktober van de Deventer Schouwburg met op zaterdag 14 oktober
Liesbeth List, de musical 
Renée van Wegberg, Jonathan Demoor e.a.
Nieuwe musical over een icoon van het Nederlandse muziektheater.
Musical | 20.00 uur
 

 

Zondag 15 oktober t/m zondag 5 november Tentoonstelling ‘Beyond the bubble’

17-10-2016 10:16 tot 05-11-2017 14:00
Kunstenlab, Havenplein 20 Deventer www.kunstenlab.nl
Wat is de positie van kunst op een festival? Draagt kunst bij aan de kracht van de ‘bubbel’ die het festival is of prikt zij hem juist door? Kunstenlab en Into the Great Wide Open (ITGWO) gingen een bijzondere samenwerking aan en vroegen 3 kunstenaars om dit interessante spanningsveld te onderzoeken. Maze de Boer, Wouter Klein Velderman en Hidde van Schie maakten ieder een voorstel voor een kunstwerk. Het project van Hidde van Schie 'Welcome to the jungle' is uitgevoerd tijdens Into the Great Wide Open in september dit jaar. De tentoonstelling ‘Beyond the Bubble’ toont de resultaten van dit project over de relatie beeldende kunst en festivals. 

Nu de beeldende kunst definitief doorgedrongen is tot de festivalsector, is de vraag relevant wat deze verandering van context betekent voor de kunst, kunstenaar, publiek en opdrachtgever. Het festival is enerzijds te beschouwen als een fantastische nieuwe tentoonstellingsplek waar veel publiek op afkomt. Tegelijk dringt zich de vraag op of het kunstwerk soms niet veel meer is dan een decorstuk, een side-kick als er even géén concert gaande is en waar belevenis belangrijker is dan betekenis. Maar in hoeverre komen dan specifieke rollen van de hedendaagse beeldende kunst als commentator, kritische bevrager en spiegel in het gedrang?

Hidde van Schie 
Eenzelfde conceptueel vertrekpunt heeft het werk van Hidde van Schie. Zijn voorstel om het rocknummer Welcome to the Jungle van de Amerikaanse popband Guns ’n Roses 4 uur lang achter elkaar op te voeren is afgelopen editie van itgwo daadwerkelijk uitgevoerd. De registratie van deze toch enigszins subversieve performance is vervat in een spannende installatie die in de tentoonstelling is te zien. 

Maze de Boer 
In de tentoonstelling toont Maze de Boer een collage gebaseerd op zijn voorstel om een oplichtend reuzenrad als readymade te presenteren tijdens het festival Into the Great Wide Open op Vlieland. Door het rad voor en na het festival te laten functioneren en tijdens het festival niet toegankelijk te maken, draagt het niet alleen bij aan de bewustwording van de festivalcontext, maar wordt bovendien de eilanders de ervaring gegund, en de bezoeker de fantasie. 

Wouter Klein Velderman 
Wouter Klein Velderman heeft zijn voorstel om een 60 meter lange zeppelinvorm hangend tussen de bomen van het Vlielandse bos omgevormd tot een autonoom werk voor in de tentoonstellingsruimte. In het schetsontwerp kon de bezoeker de binnenruimte van de zeppelin ervaren en verschafte deze de intimiteit en aandacht die nodig zijn voor het houden van socratische gesprekken.

Tentoonstelling 'Showtime in 10 minutes' 
In aansluiting op de tentoonstelling 'Beyond the bubble' exposeert fotografe Isabelle Renate la Poutré in de Projectruimte & Kunstenlabsteeg. Isabelle Renate la Poutré volgde artiesten als Kyteman, Roosbeef, De Staat en Typhoon en legde niet alleen optredens vast, maar juist ook ‘the unseen’: het onderbuikgevoel, dat wat zich achter de schermen afspeelt. Rauw en eigen, met een grove korrel en vaak zwart-wit, maar tegelijk warm en persoonlijk. Ze verstaat de kunst van het zichzelf onzichtbaar maken. Backstage hebben artiesten niet in de gaten dat ze er is, later voelen ze de kracht van het moment in haar beelden terug.

Opening
Op zondag 15 oktober om 16.00 uur worden beide tentoonstellingen feestelijk geopend in aanwezigheid van de kunstenaars. Nienke Korthof, programmeur beeldende kunst Into the Great Wide Open opent de tentoonstelling 'Beyond the bubble'.


Zaterdag 21 oktober Oktoberfest in het Havenkwartier

17-10-2016 10:10 tot 21-10-2017 16:00
Havenkwartier Deventer www.deventeroktoberfest.nl
Bieren, Brez’n en bratwurst worden geïmporteerd vanuit Beieren voor het Deventer Oktoberfest. Ook de wereldberoemde, Beierse band Frankenbanda vliegt speciaal naar Deventer voor het feest. Het Deventer Oktoberfest wordt dit jaar op zaterdag 21 oktober in Fooddock op het Havenkwartier georganiseerd. Het wordt een authentieke, gezellige Beierse beleving met originele bieren en muziek. 
Informatie: http://www.deventeroktoberfest.nl.


 

Zondag 22 oktober optreden Flamenco gitarist Max Herzog

17-10-2016 10:08 tot 22-10-2017 11:00
School van Frieswijk www.schoolvanfrieswijk.nl
De internationaal bekende top-gitarist Max Herzog, begeleid door de Engelse gitarist David Buckingham, brengt ons met zijn virtuoze flamenco spel in Spaanse sferen.

Max Herzog begon zijn opleiding in Hamburg; daarna studeerde hij jazzgitaar aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem (Artez) en aan het Rotterdams Conservatorium bij de legendarische flamencogitarist Paco Peña. Bij veel andere flamenco-grootheden volgde hij daarna studies en masterclasses.
Veel attentie en lof ontvangen zijn transcripties voor gitaar van internationaal bekende artiesten als Vicente Amigo, Jeronimo Maya, Niño de Pura en José Antonio Rodríguez. Herzog is een veelzijdig musicus die traditie en moderne invloeden in zijn werk weet te verenigen. Hij heeft opgetreden in Nederland en ver daarbuiten.

Geenszins gebonden aan de grenzen van de traditionele flamenco speelt Herzog emotionele composities. Zijn spel is virtuoos en expressief. Hij zoekt de dialoog met andere genres: jazz, avant garde en klassieke muziek.
In de School van Frieswijk brengt hij, met David Buckingham op tweede gitaar, een programma met originele composities voor gitaar. “Ik kijk uit naar mijn eerste optreden op een Nederlands podium sinds vier jaar.”
www.maxherzog.net

Het optreden begint om 12 uur. Kaarten kosten € 15 en zijn te reserveren via 0570-530115 of info@schoolvanfrieswijk.nl. De School van Frieswijk is gelegen aan de Avergoorsedijk 2 in Schalkhaar.


Woensdag 25 oktober optreden salonorkest Abraham Gezien

17-10-2016 10:05 tot 25-10-2017 00:00
Op woensdag 25 oktober komt Salonorkest Abraham Gezien optreden in woon-en zorgcentrum Humanitas
In 1976 namen 6 net gepensioneerde Deventenaren het initiatief een orkestje op te richten. Hun doelstelling was niet alleen om samen te kunnen spelen, maar ook om in verzorgingshuizen concerten te geven. Dat werd veelvuldig gedaan en ook met veel succes. Het orkest kreeg de naam Deventer Salonorkest Abraham Gezien. Naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer muzikanten bij en de laatste 20 jaar bestaat het orkest uit gemiddeld 24 musici.
 
De instrumenten in het orkest zijn piano, strijkers, houtblazers, trompet, hoorns, saxofoons en slagwerk. Het repertoire van Abraham Gezien omvat ruim 500 stukken. Dit zijn voor het merendeel salon-, operette-, en amusementsmuziek uit de jaren 1850-1960. Het orkest staat onder de bezielende leiding van dirigent Martin van Zanten.
Je stopt niet met spelen als je oud wordt, maar je wordt oud als je stopt met spelen? Dat is het credo van dit orkest.
 
Datum: woensdag 25 oktober
Aanvang: 14.30 uur
Locatie: Grote Zaal (’t Proathuus) woon-en zorgcentrum Humanitas
Radboudlaan 1 Deventer
Entree, koffie en thee zijn gratis.