Met mobieltje over de Brink; Pokémon ook hier een hype Datum July 12, 2016

Ook in Deventer is de nieuwste Pokémon-rage volop zichtbaar. Het straatbeeld wordt op ieder moment van de dag gevuld door groepjes jongeren die met de telefoon in de hand ronddwalen, op zoek naar de virtuele beestjes. Sommigen zetten er zelfs hun auto voor aan de kant.

Door Bas Tijhaar

Het nieuwe spel Pokémon GO is een regelrechte hype. Hoewel het spel in Nederland officieel nog niet eens uit is, hebben velen het via wat omwegen toch al op hun telefoon weten te krijgen. Het levert bijzondere beelden op.

De spelers van het spel moeten namelijk daadwerkelijk op pad om Pokémon te vinden. Het spelletje werkt via het GPS-systeem en de camera in de telefoons. De Pokémon verschijnen vervolgens op het telefoonscherm in de straat. Dat gebeurt niet overal, dus de spelers moeten geregeld weer een stukje lopen.

Brink
Onder meer op de Brink lopen jongeren, vaak in groepjes, al de hele dag rond met hun mobieltje in de hand. Op wat bankjes naast De Waag vind je ook vrijwel ieder moment van de dag spelers van het spel. Daar zit namelijk een speciaal punt waar ze items kunnen scoren.

Er werd zelfs al een ‘Pokémontrainer’ gespot die speciaal uit de auto was gestapt om het spel te spelen. Dat gebeurde bij de kruising van de Veenweg en Rielerweg. De auto kon wel eventjes met de alarmlichten aan op de stoep, moet de bestuurder gedacht hebben.

Treinspoor
Bovenstaande situatie laat wel zien waarom het spel niet door iedereen gewaardeerd wordt. Het heeft namelijk al tot diverse gevaarlijke situaties geleid. Zo werden in Hattem al mensen bij het treinspoor weggehaald toen ze op zoek waren naar Pokémon.

De politie heeft al gewaarschuwd om niet klakkeloos de situatie op het scherm te volgen, maar vooral ook om je heen te blijven kijken. ProRail heeft zelfs al aangegeven contact op te nemen met Nintendo om de gamers weg te houden van het spoor.

Foto boven: Daan Obdeijn Fotografie