Open Monumentendag in Deventer Datum August 29, 2018

Monumenten in Deventer zijn open voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september. Deze dagen bieden de ultieme gelegenheid om een kijkje te nemen achter de prachtige monumentale gevels van Deventer.

De deuren van tientallen monumenten in de stad zijn open voor bezoekers, daarnaast staan er tal van activiteiten op het programma zoals de Nacht van Goud, Opa-en-oma-dag, rondleidingen en exposities. Projectleider Vivian Buitendijk van Deventer Verhaal: ‘Wanneer krijg je nou de kans om de watertoren te beklimmen of een kijkje te nemen in de IJskelder van de Lebuinustoren?’. 

Open Monumentendagen 2018 biedt in Deventer een veelzijdig programma. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in monumenten als de Grijze Silo of het logegebouw van de Vrijmetselaars. De stadsarcheoloog neemt geïnteresseerden mee langs de monumenten die uit het straatbeeld zijn verdwenen. Deze gebouwen en stadsgezichten zijn gereconstrueerd en te bekijken met de app 3Deventer. In de oudste stadsbibliotheek van Nederland, de Athenaeumbibliotheek, zijn er rondleidingen langs topstukken uit de collectie. Ook op andere locaties worden rondleidingen aangeboden zoals op het terrein van De Gasfabriek, in het Havenkwartier en in Sociëteit de Hereeniging. Speciale JuniorGidsen vertellen doorlopend in korte rondleidingen op hun eigen manier over de geschiedenis van de Waag.  



Exposities 
Tijdens de Open Monumentendagen zijn er ook verschillende exposities te bezichtigen. Museum De Waag laat met de tentoonstelling ‘Deventer 1250 jaar’ de imposante geschiedenis van de stad zien. Wie meer wil weten over het Joodse leven in Deventer kan een bezoek brengen aan de expositie in het Etty Hillesum Centrum. Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) toont met de expositie ‘Export in Europa’ hoe belangrijk en innovatief de export van de Deventer industrie naar Europa is. In Museum Geert Groote Huis gaan bezoekers met VR bril terug naar het jaar 1500, naar de tijd van ‘de broeders en zusters van het Gemeene leven’. Ook in de Bergkerk, Dorpskerk Bathmen, Hanzemuseum De Leeuw, Mini Oranje Museum, Windkorenmolen De Leeuw, Dickens Kabinet en Speelgoedmuseum Deventer zijn er exposities en activiteiten. 



Nacht van Goud
Traditiegetrouw vindt op zaterdag 8 september de Nacht van Goud plaats. 15 bijzondere locaties in de stad vormen het podium voor dans, verhalen, muziek en theater. Om 21.00 uur gaan de deuren van de locaties open en ieder half uur start er een voorstelling van 15 minuten. De toegang is gratis. 
 
Het volledige programma is verkrijgbaar bij de VVV, de musea en alle deelnemende monumenten en te vinden op http://www.deventerverhaal.nl/openmonumentendag. Door de lage waterstand is er echter een programmawijziging: de klassieke schepen liggen tijdens Open Monumentendagen aangemeerd bij de kade van het IJsselhotel. De vaartochtjes vertrekken vanaf dat punt.
Open Monumentendagen Deventer 2018 wordt georganiseerd door Deventer Verhaal in samenwerking met de deelnemende organisaties en monumenten en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en de landelijke organisatie Open Monumentendag.